d
Follow us
Avocat Drept Penal Bucuresti, Avocat Plangere Penala Bucuresti

Vreau să renunț la calitatea de parte civilă în procesul penal. Cum fac?

Bună ziua! Am facut reclamație la poliție pentru furtul unei sume de bani. Infractorul a fost prins și adus în fața organelor judiciare. Am semnat cererea de constituire ca parte civilă în procesul penal și am primit citație pentru fiecare termen de judecată. Deja au trecut vreo 5. Din pricina programului instabil și încărcat la serviciu, dar mai cu seama din cauza stării de sănătate și imposibilității recuperării, doresc să renunț la calitatea pe care o am și să nu mai fie necesar să merg la termenele de judecată în proces. Pot stabili o întâlnire cu un avocat să îi pun mai multe întrebări pe acest subiect și să îmi comunice cum pot renunța la calitatea mea în proces?

Întrebare adresată de G. Bumb

Bună ziua, domnule Bumb! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

Până la întâlnirea ce urmează a avea loc, precizăm că, renunțarea la calitatea de parte civilă în procesul penal poate avea loc oricând până la terminarea dezbaterilor în apel. Ea se face prin cerere scrisă sau direct în fața judecătorului în ședința de judecată. Temeiul de drept îl constituie art. 22 din Codul de procedură penală.

Cu acest prilej, arătăm că după renunțare nu veți mai putea reveni asupra acesteia și nu veți mai putea introduce acțiune la instanța civilă pentru aceleași pretenții.

Dacă doriți să nu mai fiți prezent la procesul penal, acest lucru este posibil prin transmiterea unei cereri către instanță, întemeiată pe art. 81 alin. (2) din Codul de procedură penală.

Conform articolului anterior menționat, „persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală printr-o faptă penală pentru care acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu şi care nu doreşte să participe la procesul penal trebuie să înştiinţeze despre aceasta organul judiciar, care, dacă apreciază necesar, o va putea audia în calitate de martor.”.

Rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care fapta a fost săvârșită și cum poate renunțarea dumneavoastră să aibă repercursiuni asupra pedepsei inculpatului, precum și cu privire la posibilitățile pe care le avem pentru a obține ce mai bună soluție în proces, în special din perspectiva laturii civile, și anume a despăgubirilor.

În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul „Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive” am arătat în ce constă o faptă penală și ce o diferențiază față de infracțiune, care sunt etapele unui proces penal, cum se administrează probele și în ce condiții poți obține o soluție bună.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avopenal.ro.