

Infracțiunea constând în violarea vieții private este prevăzută de art. 226 din Codul Penal.
Noțiunea de viață privată a unei persoane fizice a devenit un punct de mare interes în societate, în contextul în care utilizarea tehnologiei a avansat, fiind create mijloace apte de a surprinde cât mai explicit imagini sau convorbiri ale unei persoane fizice, chiar și în cele mai intime locuri.
Cu titlu prealabil, precizăm faptul că noțiunea de viață privată nu are o definiție legală exactă, fiind un element complex care va fi analizat în funcție de situația produsă în mod concret.
De asemenea, menționăm faptul că viața privată este protejată atât de norme de drept civil, cât și de norme de drept penal. Însă, situațiile protejate de dreptul penal sunt mult mai restrânse, astfel încât, deși este posibil ca prin fapta ta să aduci atingere vieții private a unei alte persoane și să fii acuzat pe plan penal de acest lucru, totuși, în concret, la o analiză atentă, este posibil ca fapta să nu fie infrațiune, ci să se constate că este vorba doar despre un delict civil, caz în care dosarul penal deschis împotriva ta se va închide.
Articolul 226 prevede cazurile în care fapta de a aduce atingere vieții private constituie infracțiune, comiterea acesteia sub orice altă formă ieșind de sub incidența acestui text de lege și, în consecință, de sub incidența dreptului penal.
Cu toate acestea, menționăm faptul că aprecierea îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 226 din Codul Penal (violarea vieții private) nu este o chestiune simplă, motiv pentru care ajutorul de specialitate din partea unui avocat este esențial, pentru că, în funcție de apărarea realizată, poate demonstra că, în concret, acțiunea ta împotriva celeilalte persoane nu constituie infracțiune.
Considerăm că, pentru a puncta mai bine sfera de incidență a dreptului penal în apărarea dreptului la intimitate (viață privată), se impune a oferi și exemple pentru fiecare modalitate în care infracțiunea se poate comite.
Înainte de toate, subliniem faptul că noțiunea de viață privată protejează fiecare individ în parte, indiferent de calitatea pe care o are ori de moravurile acestuia, precum și în raport de orice altă persoană.
În continuare, dorim să evidențiem faptul că această infracțiune poate fi comisă chiar și în cadrul relațiilor de familie sau asemănătoare acestora.
Astfel, prima variantă se referă la atingerea adusă vieții private, fără drept.
– prin fotografierea unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea.
De exemplu, te afli la o petrecere privată, în calitate de invitat, și fotografiezi o persoană, fără acordul acesteia, indiferent în ce ipostază o surprinzi. Aceasta îți poate face plângere pentru violarea vieții private.
O altă situație cu care te poți confrunta este, spre exemplu, situația în care călătorești într-un oraș nou din România și, plimbându-te într-un anumit cartier, observi o casă cu o arhitectură impresionantă pe care decizi să o fotografiezi. Presupunem că proprietarul casei respective a observat acțiunea pe înregistrarea video a camerelor de supraveghere și face o plângere penală împotriva ta. În acest caz, dacă în fotografia respectivă nu apare și imaginea unei persoane aflate în acea locuință, ci doar casa, nu poți fi acuzat de violarea vieții private, întrucât textul de lege se referă strict la fotografierea unei persoane aflate într-unul dintre locurile expres prevăzute, iar nu a unui obiect sau animal.
Cu toate acestea, dacă la fereastra casei se afla proprietarul a cărei prezență ai observat-o, dar ai ales să fotografiezi inclusiv persoana, atunci cel puțin ai acceptat că îi poți aduce atingere vieții private a persoanei, prin faptul că ai fotografiat persoana în propria sa casă, unde ar trebui să se bucure de intimitate.
Mai mult decât atât, poți răspunde și dacă îți fotografiezi soțul/soția în locuința voastră, în anumite ipostaze, fără ca acesta/aceasta să știe, iar ulterior cel în cauză descoperă ceea ce ai făcut și formulează plângere penală împotriva ta, întrucât, deși între voi există o relație extrem de apropiată, fiecare are dreptul la viața sa privată, la intimitate.
– prin captarea de imagini ale unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea.
Să presupunem că ești căsătorit/ă și dorești să îți supraveghezi partenerul în timp ce acesta/aceasta este singur/ă în locuința comună, motiv pentru care instalezi o cameră de supraveghere într-un loc ascuns ori urmărești persoana în cauză prin intermediul camerei web a laptopului ori a calculatorului din casă. Presupunem în continuare că ai surprins anumite imagini care ar putea afecta viața de familie și decizi să le folosești împotriva soțului/soției. În această situație, chiar dacă soțul sau soția ta a avut o conduită necorespunzătoare, îți poate face plângere prealabilă și să te acuze că i-ai violat viața privată. Situația ta nu se încadrează, în acest caz, pe nici o excepție prevăzută de textul sancționator, astfel încât să nu constituie infracțiune. Desigur, această stare îți poate aduce o pedeapsă mai ușoară ori o modalitate de executare mai avantajoasă sau poți obține, în funcție de circumstanțele concrete, o soluție de netrimitere în judecată. Însă, fără alte elemente, fapta săvârșită în acest context îndeplinește condițiile infracțiunii de violare a vieții private.
De asemenea, captarea de imgini trebuie să se facă prin intermediul unor mijloace tehnice, cum ar fi camera web, telefon mobil, camere de supraveghere. Dacă tu captezi imagini “cu ochiul liber” privind o altă persoană, uitându-te pe gaura cheii, atunci fapta nu este tipică, deci nu poți răspunde pentru infracțiunea de violare a vieții private.
– prin înregistrarea de imagini ale unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea.
În această modalitate, să presupunem că ai avut o relație intimă cu o persoană de moravuri ușoare și ai înregistrat imagini cu aceasta în timpul unui asemenea moment, cu ajutorul unor mijloace tehnice, fără acordul său, arătându-le mai departe prietenilor. Legea nu îți permite un asemenea comportament, întrucât aduci atingere vieții private a persoanei respective.
– prin ascultarea cu mijloace tehnice a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea.
Un alt exemplu când poți fi acuzat de violarea vieții private, este atunci când asculți cu ajutorul unor microfoane discuția dintre soția sau soțul tău și angajatorul său, purtată la petrecerea privată organizată în locuința voastră, și suprinzi că aceștia ar fi săvârșit anumite fapte contrare legii la locul de muncă, dar care nu sunt infracțiuni. În acest caz, fapta este săvârșită chiar în momentul în care ai montat, fără drept, acele microfoane în locuința ta, în scopul înregistrării unor convorbiri private, purtate de persoanele invitate. Această din urmă acțiune se urmărește din oficiu, independent de formularea unei plângeri prealabile din partea persoanelor respective, fiind răspunzător pentru violarea vieții private.
– prin înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea.
Luând exemplul de mai sus, se poate comite fapta și prin înregistrarea audio o discuției private.
Adesea, poate te-ai întrebat dacă, în ipoteza în care ai fi victima unei infracțiuni și ai avea posibilitatea să dovedești aceasta, cel mai ușor, prin înregistrarea unei convorbiri private a celui ce ți-a făcut rău, acest lucru nu cumva ar putea atrage și răspunderea ta penală prin faptul că i-ai violat viața privată.
De exemplu, dacă în casa ta primești frecvent numeroși oameni, respectiv rude, prieteni, muncitori și, la un moment dat, observi că îți lipsește un lucru de mici dimensiuni, dar de o valoare considerabilă. Este posibil ca acesta să fi fost luat de către unul dintre angajații tăi care avea acces în toate locurile din casă și, poate surprinzi o discuție între cel care a luat bunul și un alt angajat, iar observând că primul îi explica celuilalt modul în care ți-a sustras bunul, unde se află acesta și negociind amândoi despre cum să îl valorifice, tu înregistrezi convorbirea dintre ei și propui administrarea acestei probe organului judiciar, în vederea demonstrării săvârșirii infracțiunii de furt. Astfel, din informațiile care reies din înregistrare, organul judiciar poate dispune efectuarea unei percheziții domiciliare la locuința făptuitorului, unde găsește bunul respectiv și de aici decurg celelalte consecințe. În acest caz, înregistrarea ta, deși a surprins convorbirea privată dintre cele două persoane nu constituie infracțiunea de violare a vieții private în privința acelor oameni, întrucât ceea ce ai făcut a contribuit la dovedirea săvârșirii infracțiunii de furt.
A doua variantă în care se poate comite infracțiunea constă în divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor la care am făcut referire anterior, către o altă persoană sau către public.
Așadar, de reținut este faptul că nu doar difuzarea sau prezentarea unor asemenea imagini și filmări către public este interzisă, ci și prezentarea acestora unei alte persoane.
Spre exemplu, în timp ce te aflai la piscina, ai observat o persoană cu un aspect fizic plăcut, ai urmărit-o și, văzând în ce vestiar intră, ai reușit să pătrunzi în spațiul de lângă acesta, de unde ai avut posibilitatea să fotografiezi persoana în cauză, ulterior arătând prietenilor tăi imaginile surprinse.
Mai precizăm faptul că important este locul în care fapta a fost săvârșită, adică locul în care, fără drept, ai fotografiat persoana respectivă, ai captat imagini cu ea, ai înregistrat sau alte asemenea acțiuni expres prevăzute de art. 226 din Codul Penal. Astfel, persoana trebuie să se afle într-o locuință, încăpere sau dependință ținând de acestea.
Precizăm faptul că această infracțiune se poate comite și dacă persoana se afla într-o încăpere dintr-un spațiu public, de exemplu în baia unui mall sau în toaleta dintr-un parc.
Însă, fapta nu constituie infracțiune dacă persoana se afla doar într-un loc împrejmuit ținând de o locuință sau încăpere. Astfel, dacă ai fotografiat o persoană de gen feminin în timp ce făcea plajă în curtea sa, fapta nu reprezintă infracțiune.
De subliniat este faptul că trebuie să existe o plângere prealabilă din partea persoanei vătămate pentru a putea fi pusă în mișcare acțiunea penală.
Textul legal prevede și situațiile în care, chiar dacă ai comis una dintre acțiunile prezentate mai sus, fapta ta nu constituie infracțiune.
Astfel, fapta nu reprezintă infracțiune dacă cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse imaginile, convorbirile, justifică un interes legitim în a le folosi. În această situație, se apreciază în mod concret ce anume se încadrează în noțiunea de interes legitim, motiv pentru care este evidentă nevoia de ajutor specializat din partea unui avocat.
De asemenea, fapta nu reprezintă infracțiune, dacă persoana care se consideră vătămată a acționat explicit cu intenția de a o vedea sau auzi ori dacă prin ceea ce ai făcut ai surprins comitere unei infracțiuni sau poți dovedi săvârșirea uneia. Mai mult decât atât, fapta este justificată dacă surprinzi fapte de interes public, însă și aici trebuie acționat cu atenție, întrucât se va aprecia dacă avantajele publice create prin prezentarea imaginilor, a convorbirilor sunt mai mari decât prejudiciul produs persoanei căreia i-ai încălcat intimitatea.
Înainte de încheiere, precizăm faptul că există și o a treia variantă de comitere a violării vieții private, respectiv atunci când plasezi, fără drept, mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul de a săvârși una dintre acțiunile prezentate mai sus, deci fie cu scopul să înregistrezi, să prezinți mai departe publicului ș.a.m.d.
De exemplu, dacă montezi microfoane în biroul angajatului tău, în scopul de îi înregistra toate discuțiile, inclusiv cele private, care nu au nici o legătură cu serviciul.
În cazul acestei ultime variante nu este nevoie de o plângere prealabilă, fapta putând fi urmărită din oficiu de către organele competente.
Oricum, fiecare caz are particularitățile sale și este posibil ca, în concret, să se demonstreze că o condiție nu este îndeplinită, iar atunci nu vei răspunde pe plan penal.
Ca remedii, având în vedere complexitatea noțiunii de viață privată și a condițiilor restrânse în care atingerea adusă dreptului la intimitate ar putea fi considerată infracțiunea de violarea vieții private, precizăm faptul că, în concret, se poate obține o soluție de clasare sau chiar renunțare la urmărirea penală ori o condamnare la pedeapsa minimă a închisorii a cărei executare să fie suspendată sub supraveghere și astfel să nu fi închis într-un penitenciar sau amenda penală.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul „Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive” am arătat în ce constă o faptă penală și ce o diferențiază față de infracțiune, care sunt etapele unui proces penal, cum se administrează probele și în ce condiții poți obține o soluție bună.
Crina
Bună ziua! În cazul în care un vecin a iesit pe geam din apartamentul său pe schela folosită pentru reabilitare termică și a urcat un etaj mai sus pentru a te spiona, întră la violarea vuieții private? Am și dovada video, o înregistrare realizată cu camera auto, având norocul ca aceasta să curpindă si fațada blocului. Menționez că deja am înregistrat o plângere pentru hîrțuire.
A
Daca se face o sesizare impotriva unui autovehicul intr-un caz de contraventie si fotografia contine o persoana la o fereastra, indiferent daca persoana este soferul sau nu cazul, se claseaza ? Sesizarea este transmisa unei autoritati publice.
Andrei Botis
Care este sanctiunea legala, pentru vecinul care se urca peste gardul de 2 metri si priveste in curtea mea, la tot ce fac, sfidandu-ma. Il puteti pune la punct. Vreau sa va contactez in vedera aceasta, daca aveti cadru legislativ. Multumesc.