Totul despre denunț – când și cum trebuie făcut și ce beneficii ai
Denunțul reprezintă o modalitate de a aduce la cunoștința organelor de urmărire penală săvârșirea unei infracțiuni.
De reținut este faptul că, dacă tu te consideri victima unei infracțiuni, atunci vei face plângere, iar nu denunț. Însă, dacă ai date, informații ori ai fost martor la comiterea unei fapte prevăzută de legea penală sau chiar tu ai săvârșit-o, atunci ai posibilitatea de a formula un denunț.
Există situații în care legea însăși te obligă să recurgi la acest lucru, fie în considerarea calității pe care o deții, de exemplu, dacă ocupi o funcție de conducere în cadrul unei autorități publice ori ai calitatea de notar public, executor judecătoresc sau alte asemenea calități, fie în considerarea caracterului grav al anumitor infracțiuni, precum omorul, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, violul urmat de moartea victimei, rațiunea fiind aceea de a sprijini autoritățile în vederea identificării și pedepsirii persoanelor care au comis asemenea fapte.
De asemenea, în cazurile expres prevăzute de lege, formularea unui denunț poate constitui o cauză de nepedepsire (chiar dacă ai săvârșit o infracțiune, însă ai adus la cunoștința organelor de urmărire penală acest lucru, nu ți se va mai aplica o pedeapsă, însă trebuie să fie îndeplinite toate condițiile legale pentru a beneficia de o asemenea clemență, iar această măsură nu se aplică în cazul oricărei infracțiuni) ori o cauză de reducere a pedepselor (în această situație ți se va aplica o pedeapsă dacă se constată că ești vinovat de săvârșirea unei infracțiuni, însă, pentru atitudinea ta de a denunța ceea ce ai făcut, sancțiunea va fi redusă).
Astfel, se observă faptul că denunțul poate crea beneficii, însă este important să beneficiezi de ajutor de specialitate din partea unui avocat, pentru a cunoaște dacă în cazul tău denunțul constituie o cauza de nepedepsire și dacă da, care sunt mai departe condițiile ce se impun a fi îndeplinite pentru a obține acest lucru, ori dacă pedeapsa ta ar putea fi redusă ca urmare a formulării unui denunț.
Dar, chiar dacă nu te afli în aceste două ipoteze, faptul că ai denunțat fapta pe care ai comis-o, poate avea relevanță la aprecierea conduitei tale după săvârșirea infracțiunii în procesul de individualizare a pedepsei, și astfel poți obține o soluție mai favorabilă.
Tot despre denunț, menționăm că acesta poate fi formulat în scris, caz în care trebuie să cuprindă mențiunile expres prevăzute în lege sau oral, caz în care organele statului în fața cărora formulezi denunțul vor consemna susținerile tale într-un proces – verbal.
De exemplu, în cazul infracțiunii de dare de mită prevăzută în art. 290 din Codul Penal, denunțul reprezintă o cauză de nepedepsire, în sensul că, deși ai comis această faptă, nu vei fi pedepsit, dacă vei aduce la cunoștința procurorului sau organelor de cercetare penală acțiunea ta înainte ca acestea să fie sesizate prin plângere, un alt denunț sau chiar din oficiu.
Așadar, numai în aceste condiții poți scăpa de pedeapsă. Însă, de exemplu, dacă organele de urmărire penală au fost sesizate de către o altă persoană cu privire la acțiunea ta ori s-au sesizat din oficiu, ca urmare a datelor și informațiilor deținute, înainte ca tu să le învederezi acest lucru, atunci nu mai poți beneficia de această cauză de nepedepsire, întrucât nu mai îndeplinești condițiile cerute de lege. Dar, în această situație, faptul că ai formulat denunț, arătând că tu ai săvârșit infracțiunea de dare de mită, va conta în procesul de individualizare a pedepsei, existând posibilitatea de a obține o pedeapsă mai mică și probabil o modalitate favorabilă de executare a sancțiunii, respectiv să nu mai execuți pedeapsa închisorii în regim de detenție.
Mai identificăm o cauză de nepedepsire atunci când se formulează denunț în cazul infracțiunii de mărturie mincinoasă. În această ipoteză, autorul nu se pedepsește dacă denunță fapta înainte să aibă loc o reținere, arestare preventivă sau punere în mișcare a acțiunii penale împotriva persoanei despre care a mărturisit fals că ar fi comis un ilicit penal ori în alte cauze decât cele penale, înainte ca instanța să pronunțe o hotărâre sau o altă soluție, ca urmare a mărturiei mincinoase.
De asemenea, denunțul poate fi prevăzut și ca o formă de reducere a pedepsei, un exemplu în acest sens regăsindu-se în Legea nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, astfel că dacă ești cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri ori a altor infracțiuni în legătură cu drogurile prevăzute de acest act normativ, vei beneficia de reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul în care ți se va stabili vinovăția, dacă în cursul urmăririi penale denunți fapta și ajuți organele de urmărire penală să identifice și să tragă la răspundere penală alte persoane care au comis infracțiuni legate de droguri.
În acest sens, avocatul ales te va ajuta să identifici corect momentul în care trebuie să formulezi acest denunț, pentru a nu exista riscul să îl faci prea târziu, în vederea obținerii beneficiului de a se reduce limitele pedepsei la jumătate în cazul în care se va stabilit vinovăția în sarcina ta.
De exemplu, dacă legea prevede pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani, în ipoteza în care tu vei îndeplini condițiile enumerate mai sus, judecătorul nu va mai putea să îți aplice sancțiunea între aceste limite, dacă va decide că ești vinovat, ci va avea în vedere aceste limite reduse la jumătate, adică de la 5 la 10 ani. Între aceste din urmă limite urmează să îți aplice pedeapsa închisorii.
Pe lângă aceste aspecte, precizăm faptul că o pedeapsă se stabilește în mod concret în raport de gravitatea infracțiunii și periculozitatea infractorului, acestea fiind apreciate în funcție de mai multe criterii, printre care se numără și conduita pe care acesta a avut-o după ce a săvârșit infracțiunea.
Astfel, apreciem că, dacă ai comis o faptă prevăzută de legea penală și denunți acțiunea ta organelor statului, se va deschide dosar penal pe numele tău, vei fi implicat într-un proces penal și dacă se dovedește că fapta reprezintă infracțiune, iar tu ești vinovat de comiterea acesteia, în stabilirea unei pedepse, instanța va ține cont de faptul că ai fost sincer, ai adus la cunoștința organelor competente fapta ta, astfel încât poate aprecia că nivelul de periculozitate în ceea ce te privește este redus, motiv pentru care poți obține o pedeapsă mai mică ori ai posibilitatea să obții aplicarea unei amenzi penale în loc de pedeapsa închisorii, atunci când legea prevede alternativ aceste sancțiuni sau alte soluții mai blânde.
În final, mai precizăm faptul că persoana care denunță se numește denunțător, iar acesta poate avea în cadrul unui proces penal calitatea de: martor, suspect/inculpat și parte responsabilă civilmente.
Având în vedere cele expuse, dată fiind varietate situațiilor care pot apărea în practică, ne exprimăm convingerea potrivit căreia un avocat specializat în materia dreptului penal îți poate oferi cele mai bune sfaturi juridice în legătură cu formularea unui denunț.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul „Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive” am arătat în ce constă o faptă penală și ce o diferențiază față de infracțiune, care sunt etapele unui proces penal, cum se administrează probele și în ce condiții poți obține o soluție bună.