d
Follow us
Avocat Penal Bucuresti ✔️ Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal

Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive

Tot mai des auzim vorbindu-se despre faptul că au fost deschise dosare penale pe numele anumitor persoane și, inevitabil, ne întrebăm cine poate efectua operațiunea, care sunt motivele pentru care s-a procedat în acest sens și în ce constă mai exact un asemenea dosar.

În primul rând, precizăm faptul că organele competente care pot deschide un dosar penal sunt organele de urmărire penală, respectiv organele de cercetare penală (agenții de poliție care îndeplinesc anumite cerințe prevăzute de lege și care au primit un aviz în acest sens) și procurorul.

În al doilea rând, trebuie să cunoști faptul că situația care stă la baza deschiderii unui dosar penal constă în săvârșirea unei acțiuni contrare legii, de o anumită gravitate, care creează astfel aparența comiterii unei infracțiuni și, pentru ca organele competente să aibă cadrul legal necesar pentru a cerceta ceea ce s-a întâmplat, este nevoie să deschidă un dosar penal, între coperțile căruia se strâng diferite acte referitoare la fapta efectiv comisă, persoana despre care se bănuiește că a săvârșit-o, precum și probele obținute.

Pe lângă acest aspect, este posibil ca organele de poliție sau procurorul să primească plângeri prin intermediul cărora oamenii susțin că au fost victimele unei infracțiuni și atunci aceștia sunt obligați să deschisă dosar penal pentru a cerceta dacă ceea ce este menționat în cuprinsul plângerii este adevărat sau nu.

Precizăm că există diferență între o faptă prevăzută de legea penală și o infracțiune, iar procesul penal se ocupă cu cercetarea faptei pentru a vedea dacă îndeplinește condițiile legale pentru a reprezenta infracțiune și, mai departe, pedepsirea persoanei care a săvârșit infracțiunea. Dacă, în urma activității de cercetare, nu rezultă din probe că s-a comis o infracțiune, ci doar o altă faptă, nu se mai ajunge la pedepsirea persoanei acuzate.

Astfel, dosarul penal este instrumentul de care organele de urmărire penală se folosesc pentru a cerceta fapta și persoana care se presupune că a săvârșit-o, prin strângerea de probe.

Mai exact, cercetarea penală constă în căutarea și strângerea de probe care să dovedească faptul că s-a comis o faptă, iar aceasta îndeplinește condițiile legale pentru a reprezenta infracțiune și că a fost săvârșită de persoana acuzată, pentru a putea decide trimiterea acesteia în judecată, judecătorul fiind cel care va stabili vinovăția sau chiar, în raport de probe, nevinovăția acesteia cu privire la acuzația adusă.

Menționăm că întreaga activitate de cercetare penală este complexă, iar dacă ai dosar penal deschis pe numele tău, aceasta nu înseamnă că în mod automat vei fi judecat și pedepsit, iar dacă se va ajunge în acel punct, există norme care impun individualizarea pedepsei ce se va aplica, astfel încât, în raport de conduita ta, de particularitățile tale, modul în care ai comis fapta și de ce, poți obține o pedeapsă în limită minimă ori modalitatea de executare a pedepsei poate fi cu suspendare, iar nu cu executare sau poți obține amendă penală în loc de închisoare, însă toate aceste aspecte țin de o cunoaștere temeinică a dispozițiilor legale și strategia de apărare exercitată pe tot parcursul procesului, începând din momentul deschiderii dosarului penal, aceasta putând fi conturată de către un avocat specializat în materia dreptului penal și fără ajutorul căruia poți pierde o soluție favorabilă.

De asemenea, în cadrul procesului penal, există etape, proceduri în cadrul cărora este obligatoriu să fii asistat de către un avocat, tocmai ca urmare a caracterului grav și complex al acestui demers.

Astfel, pentru a cuprinde cât mai bine întregul mecanism, punctăm principalele etape și activități din cadrul procesului penal, și anume:

deschiderea dosarului penal și etapa cercetării (urmărirea penală): organele de urmărire penală caută și strâng probe cu privire la fapta și persoana care fac obiectul dosarului;

Este important să cunoști condițiile în care îți poate fi atribuită calitatea de suspect, apoi calitatea de inculpat și ce acțiuni au dreptul să întreprindă organele de urmărire penală în raport de fiecare dintre aceste calități.

În ceea ce privește activitatea de cercetare în sine, organele competente te vor chema la audieri, vor putea efectua perchiziții la domiciliul tău ori asupra vehiculului tău sau chiar percheziția informatică, vor audia martori, vor căuta, în vederea administrării, mijloace materiale de probă, cum ar fi înregistrări video, instrumentul cu care se presupune că a fost comisă infracțiunea și alte asemenea lucruri care pot susține acuzația ce ți-au adus-o.

Astfel, în această etapă lucrurile se complică și este esențial să cunoști faptul că, în raport de fiecare subetapă ce ține de administrarea probelor, ai drepturi. De aceea devine evidentă nevoia de a beneficia de cunoștințele și experiența unui avocat, întrucât, în cadrul audierii, te poți consulta cu el, în sensul de a te sfătui dacă în situația respectivă este mai bine să nu zici nimic, întrucât ceea ce spui poate fi folosit împotriva ta ori poate decide să propună organelor de urmărire penală administrarea unor probe care ți-ar fi favorabile sau poate aprecia dacă perchezițiile au fost efectuate cu respectarea legii și să acționeze în consecință.

De asemenea, există căi de atac împotriva actelor efectuate de aceste organe, care ar trebui exercitate în intervalul unor termene, iar un avocat te poate ajuta efectiv în acest sens.

Mai mult decât atât, există cazuri expres prevăzute în art. 16 din Codul de procedură penală, care împiedică efectuarea acestor cercetări, dacă bineînțeles, în ceea ce te privește, sunt îndeplinite condițiile legale.

Astfel, împreună cu avocatul ales, căruia îi vei povesti detaliat situația în care te afli, puteți dovedi faptul că ai săvârșit acțiunea de care ești acuzat în legitimă apărare sau că forma de vinovăție cu care ai comis fapta este culpa, iar nu intenția, dacă fapta ta constituie infracțiune, potrivit legii, doar atunci când este săvârșită cu intenție ori alte asemenea cazuri care conduc la clasarea dosarului tău, astfel încât procesul penal pornit împotriva ta va se va stinge în acest punct.

etapa procedurii de cameră preliminară;

Dacă au fost strânse suficiente probe împotriva ta, procurorul va decide să te trimită în judecată, iar mai întâi va exista această etapă intermediară între urmărirea penală și judecata propriu – zisă.

Astfel, această etapă trebuie înțeleasă ca un filtru prin care trec probele administrare și actele efectuate în cursul urmăririi penale, pentru a se vedea dacă au fost respectate dispozițiile legale în privința realizării întregii activități în cadrul căreia au fost obținute.

În acest moment, dosarul penal trece la un judecător care verifică legalitatea acestuia și, la acest moment, poți contesta, de asemenea, lucrări ale dosarului penal, ca fiind realizate cu încălcarea legii.

etapa judecății.

În cadrul acestei etape se analizează dosarul penal, cu tot ceea ce cuprinde, iar pe baza lui judecătorul va decide vinovăția sau nevinovăția ta.

În consecință, se va decide dacă ți se va aplica o pedeapsă ori dacă există vreun caz prevăzut la art. 16 din C. proc. penală și atunci vei fi achitat ori procesul penal poate înceta, fără a se ajunge la pedepsirea ta.

În orice caz, chiar dacă judecătorul va decide că acuzația care ți se aduce este întemeiată, ești vinovat și trebuie să fii pedepsit, ai dreptul ca pedeapsa ta să fie individualizată.

Pentru aceasta, este esențial să beneficiezi de sprijin specializat din partea unui avocat, care va invoca o serie de circumstanțe ce pot conduce la diminuarea pedepsei ori la o modalitate favorabilă de executare.

În final, mai precizăm faptul că în tot cursul procesului penal poți fi supus unor măsuri preventive, precum reținerea, arestarea preventinvă ori controlul judiciar, fiecare dintre acestea având condițiile proprii de luare, menținere și încetare și depinzând de calitatea de suspect sau inculpat care ți-a fost atribuită.

Pentru toate motivele expuse, observând caracterul grav al dosarului penal și ansamblul etapelor prin care trece, ne exprimăm convingerea că o soluție mai favorabilă ar putea fi obținută doar prin sprijin de specialitate din partea unui avocat specializat în materia dreptului penal.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul Am un dosar penal care stă în nelucrare – procurorul nu îl soluționează de mai bine de 2 ani. Ce este de făcut?” am arătat care sunt soluțiile în cazul în care dosarul penal stă în nelucrare și ce trebuie să faci pentru urgentarea soluționării lui.

Comments

 • Melissa Graham

  25 octombrie 2022

  Bună ziua,
  Va rog mult sa ma ajutați puțin cu câteva răspunsuri. As vrea sa stabilesc o întâlnire la biroul dvs. din București pentru a discuta cu un avocat. Întrebările mele sunt următoarele:
  Iubitul meu este condamnat la 30 ani de închisoare pt crimă, momentan este în Anglia și cred ca urmează sa fie extrădat având proces pe 5 noiembrie.
  Vreau mult sa știu cât va face din pedeapsă?
  Am citit pe internet ca ar face 2/3 din pedeapsă, adică 15 ani. A mai făcut 6 luni plus încă cele 4 care sunt din Anglia deci undeva la 14 ani ,dar vreau mult sa știu va fi trimis în tara pe regim inchis?
  Ce înseamnă regim închis,nu va avea drept la vizite?
  Si dacă el este cuminte și merge la munca nu se poate elibera condiționat mai devreme de 24 ani?
  El este deja în depresie acum și spune ca dacă este sa facă 14 ani mai bine moare….
  Ma gândesc ca trebuie sa existe o șansă cumva dacă este exemplar sa piața iesi mai repede de 14.
  Va rog mult sa ma ajutați cu aceste răspunsuri.

  Reply
 • Grigore Maricel

  14 noiembrie 2022

  Bună ziua! Am fost condamnat în prima instanta cu închisoare a cărei executare este suspendata sub supraveghere. Am declarat apel dar as vrea sa știu dacă trebuie sa și motivez apelul în interiorul termenului de 10 zile de când am primit hotărârea. Peste trei zile se împlinesc cele 10 zile. Va mulțumesc mult!

  Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avopenal.ro.