![Avocat Penal Inselaciune ✔️ Sunt acuzat de înșelăciune. Caut avocat în București](https://avopenal.ro/wp-content/uploads/2021/03/avopenal-sunt-acuzat-de-inselaciune-caut-avocat-in-bucuresti.webp)
Sunt acuzat de înșelăciune în legătură cu o plată pentru materiale de construcție. Caut avocat în București
Bună ziua! Sunt acuzat de înșelăciune și trimis în judecată pentru săvârșirea acestei infracțiuni, reținându-se în rechizitoriu că m-am prezentat ca reprezentant al unei societăți comerciale, inducând în eroare persoana vătămată să încheie un contract de furnizare de marfă, respectiv pavaj, mai apoi achitând o factură pentru a câștiga încrederea acesteia, urmând ca următoarele facturi să nu le mai achit.
La primul termen de judecată nu am recunoscut faptele, dar nici nu s-a judecat procesul, fiind citați martorii pentru audiere.
Am obținut o copie de pe întreg dosarul de urmărire penală în care sunt acuzat de înșelăciune, documente pe care le atașez acestui e-mail.
Vă cer sprijinul în acest proces, și anume să mă reprezentați. Vă rog să îmi spuneți cum trebuie să procedez pentru a intra în contact cu unul dintre avocații societății dumneavoastră de avocatură.
Întrebare adresată de D. Miron
Bună ziua, domnule Miron! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice. Am citit întreg dosarul primit din partea dumneavoastră.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
Până la întâlnirea ce urmează a avea loc, precizăm că, infracțiunea de înșelăciune constă în inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă. Când înșelăciunea este săvârșită prin folosirea de nume sau calități mincinoase ori prin alte mijloace frauduloase se realizează conținutul agravat al acesteia, prevăzut de art. 244 alin. (2) Cod penal.
Astfel, elementul material este reprezentat de o acțiune frauduloasă de amăgire ori inducere în eroare a victimei, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase, sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, aptă de a inspira încrederea victimei și a o amăgi. Infracțiunea de înșelăciune se comite cu intenție directă, respectiv în scopul obținerii unui folos material injust, respectiv autorul își dă seama că amăgește prin activitatea sa, provocând victimei o decizie care îi va pricinui o pagubă materială. Infracțiunea de înșelăciune este una îndreptată împotriva patrimoniului, astfel încât diminuarea patrimoniului victimei trebuie să fie anticipată de către persoana acuzată iar conduita acesteia să fie adaptată acestui scop. Altfel spus, pentru realizarea laturii obiective a infracțiunii de înșelăciune trebuie să se constate că există o legătură de la cauză la efect între acțiunea de amăgire și urmarea imediată, iar dacă situația de fapt patrimonial păgubitoare este datorată altei cauze decât acțiunii de amăgire, aceasta nu constituie urmarea imediată a acestei acțiuni, lipsind legătura de cauzalitate.
Citește și: Am fost trimis în judecată pentru înșelăciune. Nu am plătit banii după ce am cumpărat produse. Ce fac?
Potrivit art. 15 alin. (1) Cod penal, infracțiunea este fapta prevăzută de legea penală, săvârșită cu vinovăție, nejustificată și imputabilă persoanei care a săvârșit-o. Astfel, pentru a fi considerată infracțiune, fapta trebuie să îndeplinească următoarele trăsături: să fie prevăzută în legea penală, să fie săvârșită cu vinovăție, să fie nejustificată și să fie imputabilă persoanei care a săvârșit-o. Pentru a aprecia dacă o faptă este infracțiune, se cercetează mai întâi dacă fapta este prevăzută de legea penală și, dacă răspunsul este negativ, cercetarea celorlalte trăsături ale faptei rămân fără obiect. Prevederea în lege a faptei ce constituie infracțiune este cunoscută în doctrina penală sub denumirea de tipicitate. Fapta este tipică atunci când corespunde modelului abstract descris de către legiuitor, când sunt întrunite elementele obiective și subiective prevăzute în norma incriminatoare.
Cu privire la societatea presupun a fi prejudiciată, vedem că s-a reținut prin rechizitoriu în sarcina dumneavoastră că v-ați erijat în reprezentantul unei societăți comerciale, inducând în eroare persoana vătămată să încheie un contract de furnizare pavaj, achitând o factură cu scopul de a câștiga încrederea acesteia, mai apoi neachitând niciuna dintre facturile emise, deși marfa a fost livrată.
În opinia noastră, fapta astfel descrisă nu realizează tipicitatea infracțiunii de înșelăciune. În acest sens, avem în vedere că ați semnat contractul în calitate de reprezentant al societății, având o împuternicire de a semna acte din partea administratorului de drept al societății, deținând și ștampila firmei iar facturile emise de societatea presupus a fi prejudiciată în executarea contractului au fost acceptate la plată de către societatea pe care ați reprezentat-o, prin semnătură și ștampilă.
Din punctul nostru de vedere, studiind documentele, considerăm că nu ați folosit o calitate mincinoasă sau alte mijloace frauduloase ori activități de amăgire la încheierea contractului.
Neexistând o acțiune de inducere în eroare, manopere dolosive folosite la încheierea contractului, din cauza cărora victima să se angajeze într-o conduită prejudiciabilă, nu există elementul material al infracțiunii de înșelăciune, fiind de esența acestei infracțiuni amăgirea. De asemenea, în cauză nu s-a dovedit nici scopul prejudicierii – obținerea folosului patrimonial injust -, sau că dumneavoastră ați fi cunoscut la momentul încheierii contractului că societatea pe care o reprezentanți nu va achita contravaloarea facturilor, în condițiile în care firma avea activitate și existau tranzacții financiare bancare în perioada derulării contractului.
Lipsind tipicitatea obiectivă a faptei, aceasta are exclusiv caracter civil; neîndeplinirea unei obligații civile la termenul stabilit în contract nu constituie infracțiune dacă la momentul încheierii lui nu s-au folosit mijloace frauduloase, nu s-a urmărit obținerea unui folos injust, iar aceste elemente nu au fost dovedite în cauză.
Rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care fapta a fost săvârșită, precum și cu privire la posibilitățile pe care le avem pentru a obține ce mai bună soluție, în special din perspectiva laturii civile, și anume a despăgubirilor.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul „Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive” am arătat în ce constă o faptă penală și ce o diferențiază față de infracțiune, care sunt etapele unui proces penal, cum se administrează probele și în ce condiții poți obține o soluție bună.