Când răspunzi pentru vătămare corporală și ce poți face?
Conform Codului Penal Român, vătămarea corporală este infracțiune și constă, în esență, în pricinuirea de urmări mai grave, expres prevăzute de lege, a lovirilor sau a altor acte de violență exercitate de către făptuitor.
Cu titlu prealabil, este necesar să facem distincția dintre infracțiunea de loviri sau alte violențe (art. 193 Cod Penal) și infracțiunea de vătămare corporală (art. 194 Cod Penal).
Menționăm faptul că, în situația în care victima a suferit anumite loviri ori alte violențe cu consecințe fizice asupra sa ori dacă prin acestea i-a fost afectată starea de sănătatea sau a suferit alte leziuni pentru a căror vindecare au fost necesare cel mult 90 de zile de îngrijiri medicale, fără alte consecințe pe care urmează să le redăm, atunci făpuitorul va răspunde pentru infracțiunea de loviri sau alte violențe prevăzută de art.193 Cod Penal.
În continuare, dacă în situația descrisă mai sus s-a produs și cel puțin una dintre următoarele consecințe, și anume:
– infirmitate;
– leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de înrgijiri medicale;
– prejudiciu estetic grav și permanent;
– avortul;
– punerea în primejdie a vieții persoanei, atunci făptuitorul va răspunde pentru vătămare corporală, deci mai grav.
În timp ce infracțiunea de loviri sau alte violențe se pedepsește cu închisoare sau amendă penală, în cazul infracțiunii de vătămare corporală, legea prevede doar pedeapsa închisorii, cu limite mai mari decât în cazul primei infracțiuni.
În acest sens, precizăm faptul că, dacă te afli în situația de a fi lovit pe cineva ori de a fi exercitat asupra persoanei respective o altă acțiune care i-a cauzat anumite suferințe fizice, iar ulterior starea victimei s-a agravat într-o asemenea măsură încât a suferit una dintre consecințele enumerate anterior, atunci vei fi tras la răspundere pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală (art. 194 CP).
Cu toate acestea, pentru a fi pedepsit pentru vătămare corporală, este esențial ca respectivele urmări să fie dovedite dincolo de orice îndoială rezonabilă, deci în mod cert. Având în vedere și particularitățile fiecăreia, trebuie stabilit de la caz la caz dacă totuși s-a produs în concret o asemenea consecință. Chiar dacă, aparent, ar putea fi vorba despre o vătămare corporală, la o analiză atentă, ar exista posibilitatea să nu fie îndeplinite condițiile legale.
Aici intervine rolul avocatului care, în funcție de situația concretă, poate realiza o strategie de apărare, propunând organelor judiciare competente administrarea de probe astfel încât să ridice o îndoială cu privire la cauzarea unei consecințe dintre cele enumerate mai sus, și atunci să fie în favoarea celui acuzat.
Se impune să analizăm urmările imediate ale infracțiunii de vătămare corporală:
1. Infirmitatea
Infirmitatea reprezintă un criteriu medico-legal prin care se evaluează consecințele produse prin lovirea victimei ori prin exercitare altor acte de violență asupra acesteia.
Mai exact, cadrele medicale vor evalua starea victimei, acestea fiind în măsură să constate dacă violența fizică la care a fost supusă aceasta i-a produs sau nu o infirmitate.
Conform lucrărilor de specialitate în materie, infirmitatea produce victimei fie un handicap fizic, fie un handicap psihic.
Precizăm faptul că handicapul fizic poate consta în:
– pierderea unui simț, cum ar fi văzul, auzul, mirosul;
– pierderea unui organ, respectiv rinichi, plămân sau altele asemenea, fără de care victima poate supraviețui, însă va fi considerată o persoană cu handicap, întrucât nu mai are toate componentele corpului uman, aflându-se astfel într-o situație anormală;
– încetarea funcționării unui organ, de pildă atunci când victima rămâne paralizată.
De asemenea, handicapul poate fi psihic, exemplul oferit în lucrările de specialitate este acela al epilsepsiei posttraumatice, ce constă într-o tulburare neurologică ca urmare a afectării celulelor nervoase din creier, victimele putând leșina brusc ori manifestând alte asemenea crize.
Esențial în legătură cu infirmitatea, este faptul că ea trebuie să aibă caracter permanent!
De exemplu, dacă în urma unui conflict iscat la o petrecere din varii motive, ai lovit o persoană, iar din modul cum i-ai aplicat lovitura, aceasta a rămas o perioadă fără miros ori nu a putut merge un timp determinat, însă ulterior starea sa de sănătate a fost remediată, atunci nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru a se reține vătămarea corporală în varianta producerii unei infirmități, deoarece, în cazul dat, aceasta nu prezintă caracter permanent. Însă, dacă victima va rămâne paralizată, nefiind posibil să își revină nici dacă este supusă intervențiilor chirurgicale ori își pierde definitiv mirosul, atunci sunt îndeplinite condițiile infracțiunii de vătămare corporală.
Reiterăm faptul că infirmitatea trebuie să aibă caracter permanent, adică să nu existe posibilitatea ca afecțiunea să se refacă în mod natural ori prin intervenții chirugicale.
Aceste aspecte trebuie stabilite în mod cert, cu atenție, de la caz la caz. Există o serie de detalii de care trebuie să se țină cont în funcție de situația concretă în care s-a comis fapta.
2. Leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale
Această consecință presupune ca victima să aibă nevoie de cel puțin 91 de zile de îngrijiri medicale.
Nu trebuie înțeles că numărul de îngrijiri medicale înseamnă cât timp aceasta este internată în spital sau numărul de zile de concediu medical, ci cuprinde întreaga perioadă de care victima are nevoie pentru a se restabili din punctul de vedere al sănătății și al integrității corporale.
3. Un prejudiciu estetic grav și permanent
În acest caz, situația este sensibilă, în practică ivindu-se o serie de situații în care este dificil de stabilit dacă sunt îndeplinite condițiile unei astfel de consecințe.
Oricum, este necesar ca, în privința acestui prejudiciu estetic, să nu existe posibilitatea de a se reface pe cale naturală și să fie ceva grav. Acest din urmă element se apreciază de la caz la caz, întrucât legiuitorul nu detaliază ce se încadrează în această noțiune, motiv pentru care, dacă ești urmărit pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală în această modalitate, se recomandă să apelezi la serviciile unui avocat, care îți poate formula strategia de apărare astfel încât să combată susținerea potrivit căreia acel prejudiciu ar fi grav, în funcție de anumite criterii pe care le poate identifica în cazul tău.
Având în vedere faptul că această consecință este destul de controversată, ne vom limita la a menționa faptul că prejudiciul estetic înseamnă că înfățișarea victimei a devenit respingătoare, neplăcută, iar acesta este permanent, nu se mai poate reface pe cale naturală și grav.
De exemplu, dacă i-ai ras sprâncenele unei persone în timp ce aceasta dormea, deși aspectul său nu mai este ca înainte, nu vei fi tras la răspundere pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală, întrucât sprâncenele sale vor crește în mod natural, astfel încât prejudiciul estetic cauzat este doar temporar.
Însă, dacă i-ai aplicat victimei un pumn în zona feței, cu consecința pierderii de către aceasta a doi dinți din partea din față, atunci poți fi tras la răspundere pentru vătămare corporală. De ce? Pentru că dinții săi nu vor crește în mod natural și chiar dacă vor fi înlocuiți cu implanturi dentare, prejudiciul este doar acoperit, nu a dispărut.
4. Avortul
În această ipoteză, dacă știai că victima de sex feminim este însărcinată și, cu toate acestea, ai lovit-o, neavând însă intenția să îi produci pierderea sarcinii, dar din cauza violenței această urmare totuși s-a produs, sunt îndeplinite condițiile pentru a fi tras la răspundere pentru comiterea infracțiunii de vătămare corporală.
Menționăm faptul că, în sens penal, această urmare se poate produce în primele 24 de săptămâni de sarcină. Astfel, dacă sarcina era într-un stadiu mai avansat, nu se mai reține această consecință, ci pot fi îndeplinite condițiile pentru a se reține faptul că fapta de lovire a pus în pericol viața victimei de sex feminin, reținându-se consecința pe care urmează să o redăm.
5. Punerea în primejdie a vieții persoanei
Această ipoteză constă în pricinuirea unei vătămări care, prin evoluția sa, ar putea conduce la decesul persoanei.
Menționăm faptul că, în acest caz, decesul nu s-a produs, ci doar că s-ar fi putut produce dacă, de exemplu, victima nu ar fi primit îngrijirile medicale la timp.
Conchidem că, dată fiind diversitatea situațiilor care se pot ivi în practică, precum și caracterul controversat al unora dintre aceste consecințe, se impune solicitarea ajutorului unui avocat specializat în materia dreptului penal, care va analiza elementele de fapt și va pregăti o strategie de apărare corespunzătoare.
De asemenea, are importanță dacă victima a fost de bună-credință ori de rea-credință, împrejurările în care s-a comis fapta, de ce s-a ajuns la o asemenea situație, ce consecințe ai crezut tu în mod efectiv că se vor produce, starea în care te aflai și alte asemenea ipoteze pe care este dificil să le cuprindem aici. De aceea, dacă ești urmărit sau judecat pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală, este necesar să beneficiezi de cunoștințele juridice ale unui avocat, pentru a avea parte de un proces echitabil, în urma căruia să se stabilească adevărul judiciar.
În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți”, am arătat, pe rând, cele 5 greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Mai mult decât atât, în articolul „Tot ce trebuie să știi despre dosarul penal – când, cum și pentru ce motive” am arătat în ce constă o faptă penală și ce o diferențiază față de infracțiune, care sunt etapele unui proces penal, cum se administrează probele și în ce condiții poți obține o soluție bună.
Covaci
Bună ziua! În urma unei agresiuni fizice,dacă nu ai sesizat,mai poți face ceva? Sunt doar poze ! Mulțumesc!