Aplicarea art. 307 Cod Penal
Buna ziua!
Soțul meu are un copil de 5 ani cu fosta sa soție. În urma divorțului s-a hotărât că soțul meu are dreptul la 2 weekenduri pe luna de a-l lua in vizita și o pensie alimentară. În decizie scrie autoritate părintească comună. Ceea ce ințelegem este că soțul meu are drepturi asupra copilului. În general, ei s-au înțeles că soțul îl poate lua in fiecare weekend , în vacante sau mai poate sta extra la noi câte o zi, sau când e bolnav și nu poate merge la grădinița.Când e totul bine, fosta soție îi trimite în fiecare zi poze și filmulețe cu cel mic, ba chiar îi trimite și vocale în care ea îi povestește ce a mai făcut cel mic. Soțul meu la fel trimite vocale în fiecare zi ca cel mic să-l audă. Soțul meu îl iubește foarte mult și și-ar dori sa petreacă cât mai mult timp cu el, îi cumpara tot ce are nevoie de fiecare data, ce jucării își dorește, haine, se îngrijește de starea de sănătate când e nevoie, pe lângă pensia alimentara.
Ea cu fiecare ocazie începe să-l jignească că nu se ocupa de copil, spune că minorul locuiește cu ea, deci numai ea are dreptul să ia decizii pentru el, că ea îl îmbracă, îi da sa mănânce, îl duce la grădinița .
Problemele soțului și discuțiile care se ivesc de cele mai multe ori sunt că ea se plânge de cele mai multe ori că nu are bani, nu are motorina pentru al duce uneori la grădinița sau dacă trebuie să meargă la un control, dar in același timp ea e mereu aranjată, își pune unghii, gene, iese foarte des in oraș, cluburi, aceasta stând cam la 30 km de oraș. Înțelegem chiar dacă copilul stă cu ea, ca are dreptul la viața personală, dar nu când starea copilului e pe locul 2. Când soțul meu se enervează că nu se ocupă și se plânge mereu, îi spune să lase mai ușor cheltuielile pentru viața ei personală și sa se ocupe mai mult de copil, ea prin asta înțelege doar ca îi poarta de grija, ca e interesat de viața ei personală, nicidecum că e vorba despre copil. Mai nou, mă atacă și pe mine, ma ia peste picior. Vara precedenta când prindea ocazia se dădea la soțul meu, iar eu mereu am tăcut tocmai pentru a nu crea din nou discuții și sa nu îl dea pe cel mic. Ultima discuție care s-a creat a fost că eu am rugat-o și am vorbit frumos să nu mai aibă comentarii la adresa mea pentru ca nu îi permit . Dacă sunt soția lui și sunt din exteriorul poveștii nu înseamnă ca nu am demnitate și doresc respect din partea ei din moment ce îi îngrijesc copilul ca și cum ar fi al meu. Ea s-a simțit jignită că mi-am permis să fac asta și din nou a început cu jignirile la adresa amândurora , din nou soțul este blocat peste tot și îl ataca cu decizia de divorț, precum că, din nou, are dreptul la 2 weekenduri pentru a-l vedea, iar soțul trebuie să se roage de ea sa ii spună despre starea celui mic, deși nu îi răspunde, ba chiar trebuie să se roage și de fosta soacra să-i trimită câte o poza, deoarece stau in același casa și aceasta îi mai trimite uneori.
Cu acordul dumneavoastră, aș dori să programăm o întâlnire în cadrul căreia să fiu sfătuit ce să fac în speța mea. Conform codului penal art. 307 soțul meu are dreptul de a face plângere penală, iar Poliția să-ii de a un advertisment sau o sancțiune?
Va mulțumesc anticipat!
Întrebare adresată de Chiriac O.
Bună ziua! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În încheiere, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat „Voilarea vieții private”, am arătat ce este și ce riscă cei care o săvârșesc. Mai mult decât atât, în articolul „Ai dosar penal?” am arătat care sunt cele 5 greșeli pe care să nu le faci.