Ai dosar penal? Află cele 5 greșeli pe care trebuie să le eviți
Oricine se poate confrunta, într-un anumit moment din viață, cu un dosar penal, fie că este vorba de o faptă săvârșită din culpă ori cu intenție. Indiferent însă de natura infracțiunii și de circumstanțele cauzei, ancheta penală prezintă o serie de particularități pe care este bine să le cunoști, pentru a te putea apăra eficient față de acuzațiile ce ți se aduc.
În acest context, precizăm că sunt anumite greșeli care pot schimba cursul urmăririi penale în sens negativ și pe care suspecții le fac într-o mare majoritate. Dintre greșelile des întâlnite, enumerăm 5, și anume:
1. Nu te grăbi să dai declarații
Prima și cea mai importantă regulă în situația în care ai calitate într-un dosar penal este să cunoști pentru ce ești acuzat. Să dai declarații este bine, este considerat un prim pas către conștientizarea greșelii, însă declarația venită într-un context nepotrivit poate conduce la autoincriminare.
Dreptul la tăcere este consacrat de art. 83 lit. a) din Codul de procedură penală, care spune că ai dreptul de a nu da nicio declarație pe tot parcursul procesului penal, iar această atitudine nu îți va atrage nicio consecință negativă. Dacă alegi însă să dai declarație, este important să știi că orice vei declara reprezintă o probă și poate fi folosită împotriva ta.
Evită să cazi în capcana de a considera că dacă vei da declarații și vei spune tot ceea ce știi referitor la faptele care ți se impută, vei fi iertat ori, cel puțin, nu vor mai fi luate măsuri preventive împotriva ta. Dimpotrivă, riști să te autoincriminați. Prevalează-te de dreptul la tăcere și solicită să fii asistat de avocatul ales.
2. Consultă un avocat specializat în drept penal
Potrivit art. 89 din Codul de procedură penală, suspectul sau inculpatul are dreptul de a fi asistat de unul sau mai mulți avocați în tot cursul urmăririi penale, al procedurii de cameră preliminară și al judecății, iar organele judiciare sunt obligate să îi aducă cunoștință acest drept.
Se întâmplă deseori să îți fie indusă ideea că nu ar trebui să chemi un avocat, din considerente pentru care problema este simplă. Atenție însă! Interesul tău este să te aperi, iar interesul organului de urmărire penală este să soluționeze acel dosar penal.
Atunci când ești chemat la parchet ori la sediul poliției, ia mai întâi legătura cu avocatul tău și consultă-te cu acesta. A fi precaut nu este un lucru rău, dar a fi superficial da – poți face greșeli care nu mai pot fi remediate.
3. Evitată să iei legătura cu părțile și martorii din dosar
Dacă ești urmărit penal, este foarte posibil să fii monitorizat la telefon, pe e-mail, Facebook, Whatsapp și orice alt mijloc de comunicare la distanță, dar și în mediul ambiental. Evitată orice discuție pe tema dosarului penal. Discută doar cu avocatul tău și, eventual, cu persoanele în care ai maximă încredere.
Nu discuta cu avocatul tău chestiuni legate de cauză înainte de a încheia un contract de asistență juridică. Calitatea de martor are întâietate față de calitatea de avocat, iar dacă discuția a fost ascultată și înregistrată, este posibil ca avocatul să fie numit martor în proces, iar discuția să fie depusă la dosar. Astfel, nu vei mai putea beneficia de apărare din partea acestuia.
4. Nu semna niciun act înainte de a te consulta cu avocatul tău
Se întâmplă ca oamenilor să li se promită că nu vor fi trimiși în judecată sau că nu vor fi arestați dacă aleg să spună tot ce știu, să dea declarații atotcuprinzătoare, să indice împrejurările în care au fost comise anumite fapte și persoanele care au participat. Aceste lucruri trebuie făcute cu maximă prudență și niciodată înainte de a te consulta cu avocatul tău.
Chiar dacă ai impresia că ai înțeles conținutul actului, este important să știi că limbajul juridic necesită cunoștințe de specialitate pentru a fi înțeles pe deplin.
5. Fii sincer cu avocatul tău și păstrează-ți calmul
Este firesc ca orice proces să reprezinte o sursă de neliniște. Nu ești nici prima și nici ultima persoană care se confruntă cu o astfel de problemă. Nu uita însă că o atitudine mentală corectă și sănătoasă te va ajuta să treci cu bine peste orice situație.
Fii sincer cu avocatul tău și nu îi ascunde chestiuni care îl pot lua prin surprindere mai târziu, periclitând astfel eficiența apărării. Colaborează cu acesta ori de câte ori te solicită și prezentă-i situația în mod clar și complet.