d
Follow us
Avocat Conducere Fara Permis, Avocat Conducere cu Permisul Suspendat, Avocat Bucuresti Infractiuni Rutiere

Ai condus fără permis sau cu permisul suspendat? Află ce se întâmplă

Pe rolul instanțelor de judecată penale, cea mai des întâlnită categorie de infracțiuni o reprezintă infracțiunile rutiere, iar din perspectiva faptelor efectiv săvârșite, enumerăm conducerea sub influența băuturilor alcoolice, conducerea sub influența drogurilor și conducerea fără permis – condus fără permis sau cu permisul suspendat. Astfel, considerăm ca fiind un subiect de interes atât pentru șoferi, cât și pentru persoanele care doresc să dobândească permisul de conducere, și nu numai, analizarea consecințelor infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 335 din Codul penal, și anume infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere sau cu permisul suspendat.

Începem prin a preciza că circulația pe drumurile publice a vehiculelor, pietonilor și a celorlalte categorii de participanți la trafic, drepturile, obligațiile și răspunderile care revin șoferilor și altor categorii de persoane sunt supuse dispozițiilor prevăzute de Codul rutier și de Codul penal.

Faptul că ai condus fără permis sau cu permisul suspendat se circumscrie infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, infracțiune care face parte din grupa celor contra siguranței circulației pe drumurile publice, fiind prevăzută în Capitolul II din Titlul VII din Partea specială a Codului penal, în art. 335.

Așadar, în cazul conducătorilor auto, dreptul de a circula pe drumurile publice se dobândește prin obținerea permisului auto, iar acest drept poate fi retras, respectiv în lipsa deținerii unui astfel de document se pot aplica anumite sancțiuni.

Articolul 335 din Codul penal reglementează conducerea unui vehicul fără permis de conducere:

„(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(3) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că se află în una dintre situațiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive.”.

Legat de tractorul agricol sau forestier, opinia unanimă exprimată în cadrul întâlnirii din 18-19 mai 2017, a președinților secțiilor penale ale ICCJ și curților de apel, privind probleme de practică neunitară, a fost în sensul că tractorul agricol sau forestier nu poate fi asimilat autovehiculului, iar conducerea acestuia pe drumurile publice nu întrunește conținutul constitutiv al infracțiunilor prevăzute de art. 334 alin. (1) și art. 335 alin. (1) C. pen., chiar dacă tractorul nu este înmatriculat sau conducătorul nu posedă permis de conducere.

Astfel, se pedepsește persoana care nu are și nici nu a avut dreptul de a conduce (pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 1 la 5 ani),  persoana al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, persoana al cărei permis a fost retras, fie anulat, persoana căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată, dar și persoana care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

Pedepsele ce devin aplicabile pot să difere, în funcție de următorii factori: persoana a mai fost condamnată pentru o infracțiune (poate fi vorba de un concurs de infracțiuni sau recidivă), fie lipsa daunelor materiale, lipsa victimelor.

În cazul infracțiunii de conducere fără permis, persoana va răspunde penal chiar și în momentul în care nu s-a produs niciun accident și nu au existat victime sau pagube materiale. Fapta este considerată un pericol pentru toți participanții în trafic și nu este condiționată de un rezultat, persoana care conduce fără permis, fără pregătirea necesară, aduce atingere siguranței traficului.

Totodată, permisul de conducere poate fi anulat, în cazul infracțiunii de conducere fără permis, soluția definitivă poate viza atât pedeapsa amenzii, cât și pedeapsa închisorii.

Referitor la art. 335 alin. (2) din Codul penal, spre exemplu, dacă dețineți permis pentru categoria B, dar sunteți surprins conducând o motocicletă, veți săvârși infracțiunea prevăzută la punctul indicat. În situația dată, se poate anula permisul dacă persoana cercetată este în final condamnată.

Ultima infracțiune, prevăzută la alin. (3) al aceluiași articol poate fi săvârșită de către o persoană care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane despre care se știe că se află în una dintre situațiile menționate mai sus.

Anularea permisului poate fi evitată prin administrarea unui probatoriu eficient și prin temeinice argumente legale, în aceste cazuri este recomandat să apelați la reprezentarea prin avocat. De asemenea, pedeapsa și modalitatea de executare a acesteia pot fi influențate de modul în care sunt prezentate probele.

În încheiere, te invităm să citești explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica articole de pe site, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

De exemplu, într-un articol publicat recent, intitulat Ai condus mașina cu permisul suspendat din cauza alcoolemiei? Află ce se întâmplă!”, am presupus că ai fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice, ai fost dus de către organele de poliție rutieră la INML sau o unitate spitalicească, după caz, pentru a ți se recolta probe biologice, stabilindu-se prezența alcoolului în organism. Ca urmare a acestui fapt, permisul de conducere îți este luat, iar dreptul de a conduce suspendat, ceea ce înseamnă că nu ai voie să mai conduci autovehicule. Cu toate acestea, te urci la volanul mașinii, moment în care ești surprins de alte organe de poliție, și dus din nou la prelevări. Pe baza acestei situații, am arătat punctual ce se poate întâmpla și ce poți face pentru a obține o soluție bună din partea procurorului sau a instanței de judecată

Mai mult decât atât, în articolul Ești acuzat că ai condus fără permis? Află ce se întâmplă și cum îți poate fi un avocat de ajutor” am arătat pe larg ce se poate întâmpla dacă ai condus fără permis sau cu permisul suspendat și cum îți poate fi un avocat de ajutor în astfel de situație.

Comments

  • Nicolae Guță

    4 aprilie 2023

    Pedeapsa minima alcoolemie 1.16 prima abatere oprit în trafic ?

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avopenal.ro.